12 maja 2021 roku odbyła się XII Pielgrzymka Szkół Prymasowskich na Jasną Górę. Niestety, obowiązujące obostrzenia związane z pandemią spowodowały, że udział w pielgrzymce wzięły tylko dwie delegacje – Szkoła Podstawowa w Manasterzu i UKSW w Warszawie.

Tradycyjnie spotkaliśmy się przy pomniku Prymasa Tysiąclecia, gdzie uczniowie z SP w Manasterzu złożyli kwiaty, zapalili znicz i oddali hołd Prymasowi, modląc się o owocne przygotowania do beatyfikacji. Następnie wszyscy udali się do Kaplicy Jasnogórskiej Pani na uroczystą Mszę Świętą, której przewodniczył biskup Andrzej Przybylski.

Dla Szkół Prymasowskich, to szczególny rok, bo niesie ze sobą wiele ważnych rocznic i wydarzeń związanych z naszym Patronem. Dokładnie w dniu pielgrzymki tj. 12 maja przeżywamy 75 rocznicę święceń biskupich Prymasa Tysiąclecia, 28 maja czterdziestą rocznicę Jego śmierci, a 3 sierpnia 120 rocznicę urodzin, natomiast 12 września będziemy przeżywać wyniesienie Go na ołtarze.

Homilię w trakcie Mszy Świętej wygłosił biskup Andrzej Przybylski. Mówił w niej o Dobrym Pasterzu, nawiązując do Prymasa Wyszyńskiego, jak również do środowiska szkolnego, które było dla naszego Patrona niezwykle ważne. Kardynał Wyszyński wielokrotnie podkreślał znaczenie wychowania i kształcenia polskiej młodzieży.

Dziś młodzież ta zrzeszona w Stowarzyszeniu Przyjaciół Szkół im. Kardynała Stefana Wyszyńskiej jest żywym pomnikiem propagującym idee i wartości uosabiane przez Prymasa Tysiąclecia.

Podczas Mszy Świętej delegacja SP w Manasterzu, na czele z Panią dyrektor Małgorzatą Flis, złożyła dary ofiarne, a wśród nich, z wizerunkiem Prymasa, pięknie haftowany ornat. Modlitwę wiernych odczytała prezes Stowarzyszenia Pani Elzbieta Dmitrowska Kaduk, nawiązując w niej do myśli Prymasa Wyszyńskiego, tak bardzo aktualnych i ważnych w życiu. Po Mszy Świętej Pani prof. dr hab. Anna Fidelus Prorektor ds. Studenckich i Kształcenia UKSW w Warszawie odczytała list rektora tejże uczelni skierowany do wszystkich uczestników pielgrzymki – zarówno tych, którzy uczestniczyli bezpośrednio w Mszy Świętej, jak i tych, którzy duchowo pielgrzymowali na Jasną Górę.

Dziękujemy wszystkim za wspólne uczestnictwo w XII Pielgrzymce do Matki Bożej na Jasnej Górze.

Mamy nadzieję, że niedługo będziemy mogli spotkać się i wspólnie świętować wyniesienie na ołtarze Kardynała Stefana Wyszyńskiego, naszego Patrona.

LINK  Zaproszenie do duchowej pielgrzymki Szkół Prymasowskich na Jasną Górę
LINK Pielgrzymka szkół im. Prymasa Wyszyńskiego na Jasnej Górze - Tygodnik Częstochowa Portal Informacyjny Gazeta Częstochowa Tygodnik Regionalny Częstochowa CZESTOCHOWSKIE24.PL
LINK  Pielgrzymka szkół im. Prymasa Wyszyńskiego na Jasnej Górze

Szkoła Podstawowa nr 4 w Chełmie duchowo łączyła się ze wszystkimi szkołami biorącymi udział w tegorocznej pielgrzymce na Jasną Górę.

LINK Relacja z pielgrzymki - Elżbieta Dmitrowska-Kaduk - mp3 709 kB
LINK  Relacja z pielgrzymki - Andrzej Przybylski - mp3 262 kB